Mesec: marec 2024

Ovca in pes sta lahko dobra prijatelja

Ovce. Čudovite male živali, ki nam dajejo prepotrebno volno za naša oblačila. Ko jih postrižemo s posebnim postopkom pridobivamo volno. Že stoletja. Ženske so si v starih časih, ko še ni bilo radia in televizije, krajšale čas ob dolgih zimskih večerih in za svoje številne otročke in pa moža pletle nogavice, puloverje in šale. Pa še marsikaj bi se lahko našlo. Naše babice še dandanes pletejo večinoma nogavice in šale ter jih podarjajo svojim vnučkom in bližnjim sorodnikom, najpogosteje za Miklavža ali božič. So pa ovce uporabne tudi še za kaj drugega, ne samo za volno. Še kot otrok, ko smo s starši potovali na jug na dopust sem že takrat ob cesti, skoraj v vsaki gostilni opazil velike peči, v katerih so se na kol pritrjene vrtele nad ognjem. Nekje jagnje, nekje odojek. Različno je bilo. Dandanes pa so na krožniku popularne tudi pri nas. Moj prijatelj jih je tudi imel namesto kosilnice. Ima veliko zemlje oziroma travnik okrog hiše je zelo velik in na strmem pobočju, ki je težko dostopno za motorno kosilno.

Ovca in pes sta lahko dobra prijatelja

Tako si je omislil kar lepo število ovac in koz, ki so pridno skrbele, da trava ni bila previsoka. Travnik je imel ograjen na štiri dele. Vsak dan jih je spustil v drug del, da niso bile skozi na istem, ker bi se drugače pasle samo na enem koncu, zdaj pa je višina trave povsod skoraj enaka. Tako je prihranil kar nekaj prepotrebnega časa in pa slabe volje. Pa še zraven volne, mleka in sira so mu dale še delovno silo. Iznajdljivo ni kaj. Čreda potrebuje seveda tudi še čuvaja. Pa ne človeka ampak njegovega najboljšega prijatelja, psa. Vedno veselo tekajo med njimi, lajajo in jih čuvajo da katera ne zaide predaleč. Čudovita simbioza.…

Lovski nahrbtnik lahko pride še kako prav pri lovu

Nekaj časa nazaj, sem se začel čedalje bolj zanimati za lovstvo. V to pa me je privabil moj stric, kateri se ukvarja z lovom, že od kar sem bil majhen. Zato pa mi je bilo to že od nekdaj zelo fascinantno, ter sem se vedno rad odpravljal k njemu, da sem si malo ogledal njegovo lovsko opremo. 

Lovski nahrbtnik lahko pride še kako prav pri lovu

No tako pa sem se sedaj še sam začel nekoliko bolj posvečati lovu. To pa je zahtevalo, da sem si skozi čas kupil tudi vso potrebno lovsko opremo, da bi se lahko tako enkrat odpravil na lov s stricem. Ker pa nisem vedel, kaj vse bi še rabil, kar se tiče lovske opreme, pa sem se obrnil nanj, kjer pa mi je rekel, da si moram še priskrbeti lovski nahrbtnik.

To pa me je nekoliko presenetilo, saj si nisem mislil, da je lovski nahrbtnik tako pomemben del lovske opreme, vendar mi je obrazložil, da je. To pa zato, ker je lovski nahrbtnik posebno oblikovan, tako da lahko vanj spravimo vso potrebno opremo, ko se odpravimo na lov. Prav tako pa je nato ta oprema, dobro spravljena in so lahko nekateri pomembni deli lovske opreme, zelo hitro pri roki, kar pa nam lahko še kako pomaga pri lovu.

Nadaljnjo pa je lovski nahrbtnik tudi popoln za kamuflažo. To pa zato, ker je lovski nahrbtnik obarvan z naravnimi barvami, torej z odtenki zelene in rjave. To pa lahko še kako pomaga pri lovu, saj je pomembno, da ostanemo skriti. Prav tako pa imajo lahko nekateri nahrbtniki, na sebi še kakšno umetno listje in podobno, tako da to še nadaljnjo pripomore k kamuflaži, ki pa je tako pomembna pri lovu.

No tako pa sem dobil vse potrebne informacije, zakaj je lovski nahrbtnik tako pomemben za lov in sem se nato odpravil v lovsko trgovino, da bi si kakšnega priskrbel.…